Napoje Bezalkoholowe

Kategorie

W ostatnich latach piwa bezalkoholowe cieszą się ogromną popularnością w Polsce. Niektórzy sądzą nawet, że ich sprzedaż rok do roku wzrasta o kilkanaście procent. Sprawdźmy, co stoi za fenomenem tychże napojów i dlaczego warto je pić. Zapraszamy do lektury.

Dlaczego warto pić napoje bezalkoholowe?

Przykład piwa wskazuje, że zdecydowanie warto pić napoje bez alkoholu. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: dzięki nim nie przyswajamy alkoholu, który jest szkodliwy dla naszego zdrowia. A dlaczego przytoczyliśmy przykład piwa? Ponieważ jest to napój, który nie powoduje negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Mało tego. Trunki bez alkoholu to źródło:

  • aminokwasów,
  • witamin (np. witaminy B),
  • magnezu, potasu i fosforu.

Napoje bez dodatkowych „procentów” to także bogate źródło elektrolitów. Jednocześnie ich smak jest bardzo podobny do tego, co serwują nam klasyczne trunki.

Jak alkohol wpływa na zdrowie?

Dawniej wierzono (bo z nauką miało to niewiele wspólnego), że alkohol pije się dla „zdrowotności”. Owszem, w niewielkich ilościach pobudza on krążenie, zmniejsza uczucie zmęczenia, a także poprawia nastrój. Jednak w zamian przyswajamy substancję chemiczną, która:

  • obniża efektywność myślenia, a w konsekwencji niszczy układ nerwowy,
  • uzależnia, co już samo w sobie prowadzi do wielu nieszczęść,
  • doprowadza do odwodnienia organizmu,
  • zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia, udaru i arytmii serca,
  • doprowadza do powstania zatorów i zakrzepów.

Porównanie napojów bezalkoholowych i alkoholowych

  1. Napoje bezalkoholowe — zalety:
  • przyjemny smak,
  • korzyści dla zdrowia,
  • brak ryzyka upojenia alkoholowego.
  1. Napoje bezalkoholowe — wady:
  • brak alkoholu, ale to chyba raczej zaleta.
  1. Napoje alkoholowe — zalety:
  • rozluźnienie,
  • poprawa nastroju,
  • wyższy próg bólu.
  1. Napoje alkoholowe — wady:
  • powyższe korzyści wynikają z przyswajania alkoholu.

Jak smakują napoje bezalkoholowe?

Odpowiedź jest prosta — tak, jak klasyczne trunki. Proces produkcji napojów alkoholowych (o czym napiszemy później) jest praktycznie taki sam, co w przypadku napojów niezawierających alkoholu. A to oznacza, że proces fermentacji, który jest odpowiedzialny za określony smak, również ma miejsce. Oczywiście finalny smak napoju zależy też od wprowadzonych dodatków. W sprzedaży mamy np. owocowe wina różowe, a także alkohole z wyższej półki, takie jak rum, whisky lub gin.

Dla kogo przeznaczone są drinki bezalkoholowe?

Wina bezalkoholowe, drinki bezalkoholowe, a także inne napoje bezalkoholowe są przeznaczone dla wszystkich. To idealna propozycja dla osób, które z racji różnych schorzeń lub przekonań światopoglądowych nie chcą spożywać alkoholu. Napoje bezalkoholowe mogą również spożywać osoby, które lubią się dobrze bawić i nie chcą w tym celu stosować żadnych szkodliwych dla zdrowia używek. Drinki bezalkoholowe oraz inne napoje bez alkoholu będą odpowiednie również dla kierowców, oraz sportowców. Reasumując, są to produkty dla każdego, kto ceni sobie własne zdrowie i dobry smak.

Jak powstają napoje bezalkoholowe?

Firmy produkujące napoje bezalkoholowe korzystają z wielu różnych (i bardzo zaawansowanych) metod wytwarzania tychże napojów. Większość z nich umożliwia przeprowadzenie procesu fermentacji w tradycyjny sposób, dzięki czemu produkt zachowuje klasyczny smak trunku. W jaki sposób wytwarza się te napoje? Przytoczmy kilka najpopularniejszych metod:

  • rektyfikacja próżniowa
  • odparowanie poprzez wirowanie,
  • odwrócona osmoza i dializa (oddzielanie membranowe),
  • odparowanie w procesie suszenia.

Ciekawostki

Czy wiecie, że napoje bezalkoholowe nadają się do przygotowania potraw? Przykładowo połączenie wołowiny z czerwonym winem nie smakuje tak wybornie dlatego, że zawiera alkohol. Ten odparowuje w procesie produkcji, w związku z czym przyrządzana potrawa smakuje tak, jak gdybyśmy używali wina bezalkoholowego.

Czy wiecie, że w kefirze może znajdować się więcej alkoholu niż w napoju bezalkoholowym? Do tej ostatniej kategorii zalicza się produkty, które zawierają go w śladowych ilościach (do 0,5%). Tymczasem wspomniany kefir może mieć nawet 1 – 2% alkoholu.

Jak widać, napoje bezalkoholowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych trunków.